Türkiye’de Rüzgar Enerjisi
Ülkemizde Rüzgar enerjisine dair yatırımlar ilk olarak 1998 yılında başlamıştır. İlk yıllarda rüzgar enerjisinin toplam gücü 8.7 mW idi. 2005 yılına kadar ülkemizde rüzgar enerjisine yatırımlar oldukça düşük derecedeydi. 2005 yılında mecliste rüzgar enerjisinin ele alınması ile birlikte bu enerjinin gelişimi yukarı yönde bir eğilim göstermiştir. Bu yıl mecliste yalnızca rüzgar enerjisi değil birçok sürdürülebilir enerji kaynakları ele alınmış ve geliştirilmeleri amacı ile çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Son yıllarda büyük gelişim kaydeden rüzgar enerjisi ve sürdürülebilir enerji kaynakları sayesinde ülkemiz enerjisini çevreci yollardan üreten ülke olarak emin adımlarla yürümektedir.
Türkiye rüzgar enerjisi üretimi açısından dünyanın birçok ülkesine oranla oldukça avantajlı bir konuma sahiptir. Nitekim rüzgar enerjisi açısından oldukça ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin yaklaşık olarak 60 bin mW olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Gelişimi
Devlet girişimleri ile pozitif bir ivmelenme yakalayan rüzgar enerjisi 2005-2009 yılları arasında 500 mW’lık bir artış göstermiştir. Bu gelişimin ardından 2010 yılında bu yatırımları daha da geliştirecek YEK yasası yürürlüğe getirilmiş ve bu süreçten sonra rüzgar enerjisi yatırımları daha da yüksek artışlar yakalamıştır. Nitekim 2012 yılı itibari ile ülkemizde rüzgar enerjisinden üretilen elektrik miktarı 2 bin mW’ı aşmıştır. Ülkemizde üretilen enerji gücü toplam 56.471 mW’tır. Bu üretimdeki rüzgarın payı %3.5’tir. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda rüzgar enerjisinden elde edilen gücün hedefi 20 bin mW’a ulaşmaktır. Nitekim bu miktar günümüzdeki elektrik üretiminin 3’te 1’i oranındadır.