Türkiye’de Güneş Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları son yıllarda toplumlar ve devletler için bir hayli önemli bir konuma gelmiştir. Ülkemizde de bu durum aynıdır ve bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanmış durumdadır. Son yıllarda kurumsal ve özel sektörleri çabaları ile yenilenebilir enerji kaynakları bir hayli gelişim göstermiştir. Nitekim ülkemiz sürdürülebilir enerji kaynakları açısından oldukça büyük potansiyellere sahip bir ülkedir.
Ülkemizin yüksek potansiyele sahip olduğu sürdürülebilir enerji kaynaklarından ilki kuşkusuz güneş enerjisidir. Nitekim Türkiye’nin yıllık güneşlenme miktarı AB ve birçok dünya ülkesinden daha fazladır. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi konumu bu alanda onu daha avantajlı hale getirmiştir.
Türkiye’de Güneş Enerjisi
Türkiye’nin yıllık elektrik tüketim miktarı TEİAS verilerine göre yaklaşık 255 milyar 337 milyon kWh (2013 verileri) olarak açıklanmıştır. Bu elektriğin büyük bir bölümü doğalgaz tüketimi ile üretilmektedir. Son yıllarda alınan kararlara göre ülkemizde lisanslı güneş enerjisi santrallerinin kurulması hedefleniyor.
Türkiye’de Güneş Enerjisi Uygulama Alanları
Güneş enerjisi sürdürülebilir ve sınırsız bir kaynak olması itibari ile birçok alanda uygulanabilmektedir. Ülkemizde en çok kullanılan alanı kuşkusuz sıcak su elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Nitekim günümüzde her evin çatısında bir güneş paneline rastlamanız mümkün. Güneş enerjisi sistemleri kullanım amacı ile 2 kategoride değerlendirilmektedir.
Pasif Güneş Enerjisi Sistemleri
Bu sistemlere örnek olarak binaların ısıtma ve soğutulması için dizayn edilen mimariyi örnek gösterebiliriz.
Aktif Güneş Enerjisi Sitemleri
Güneş ısısını veya radyasyonunu ısıya veya elektriğe dönüştüren sistemleri bu kategoriye örnek gösterebiliriz. Aktif elektrik üretimi bu kategoriye girmektedir.