Türkiye’de Biyogaz Enerjisi
Sürdürülebilir enerji kaynakları arasında son dönemde bir hayli popüler hale gelen biyogaz enerjisi son 10 yıllık süreçte bir hayli önem kazanmıştır. Bu alanda en gelişmiş teknoloji Almanya’da bulunmaktadır. Nitekim Almanya’nın günümüzde kurulu elektrik gücü yaklaşık 3 GigaWatt’tır. Almanya’da yaklaşık 7 bin adet tesis aktif olarak hizmet vermektedir.
Ülkemizde Biyogaz Enerjisi
Türkiye’de kurulu olarak yaklaşık 100 adet biyogaz, biyokütle, atık ısı ve pirolitik yağ enerji santrali bulunmaktadır. Bu tesislerin toplam 530 MegaWatttır yıllık bazda ise toplam elektrik üretimi 2.27 Gigawattı bulmaktadır. Biyogazdan üretilen bu güç günümüzde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %0,9’ı karşılamaktadır. Genel orana baktığımızda oldukça düşük oranda olan bu elektrik üretiminin ilerleyen yıllarda artması bekleniyor. Nitekim ülkemizde biyogaz enerjisinin potansiyel bir hayli büyüktür. Biyogaz uzmanlarına göre Türkiye’nin sahip olduğu biyogaz enerji potansiyeli iletüm ülkenin elektrik ihtiyacının %12’si karşılanabilir.
Günümüzde üretilen enerji miktarı göze alındığında ülkemiz yaklaşık %10’luk bir ilerleme kaydetmiş gibi görünüyor. Yakın gelecekte özel ve kamu teşvikleri ile bu oranın artması bekleniyor. Ülkemizde en yüksek kapasite ile biyogaz enerjisi üreten santrallerin başında Odayeri Çöp Gazı Santrali, Toros Samsun Atık Isı Santrali, Mutlular Biyokütle Enerji Santrali, Mamak Çöplüğü Biyogaz Enerji Santrali ve ÇadırtepeBiyokütle Santrali gelmektedir. Bu beş santralin toplam elektrik üretim miktarı 154 megawatt’tır. Bu miktar toplam üretimin 3’te 1’ine tekabül etmektedir.