2035 HEDEFİNDE 150 BİN MW’Yİ AŞABİLİRİZ
12.12.2024
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıkladığı yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü 2035 yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulunan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Bakan Bayraktar’ın açıkladığı 2035 hedefinin üzerine çıkabileceklerini belirtirken, sektörün önündeki en önemli engellerden birinin izin süreçlerindeki gecikmeler olduğunu vurguladı.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıkladığı yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü 2035 yol haritasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 'Sektör bütün paydaşlarıyla birlikte çok iyi gösterdi. Biz hem ekipman üreticilerim hem de yatırımcılarım olarak yenilenebilir enerji STK’sı olarak rüzgar ve güneşte 30.000 MW’lık bir büyüklüğe sahibiz. Bakan Bayraktar, 2005’ten başlayan süreçle birlikte yenilenebilir enerjinin yaklaşık 20 yılda iki katına çıktığını rakamlarla verdi. Geldiğimiz noktadan itibaren nereye gideceğimizi okumak lazım. 2023’te ulusal enerji planında 2035’e kadar 54.000 MW güneş, 25.000 MW da rüzgar büyüklüğüne ulaşacağımız denilmişti. Günümüzde bu hedef 120.000 MW’a çıktı. Hedefler yaklaşık 50 kadar arttı. 54.000 MW olan hedefimizi 90.000 MW’a çıkardığımızı düşünüyoruz. 120.000 MW’ın içindeki güneşin payı 90.000 MW olarak sayıyoruz. Bu hedefler ulaşılabilir hatta bu hedefleri geçebileceğimizi düşünüyorum. 2012’de bu serüvene başlarken hükümetin 2023 hedefi güneşte 3.000 MW’tı. Biz 2023’te güneşi 11.000 MW’la bitirdik. 2035 hedefinde 120.000 MW deniyor ancak bunu 150.000 MW’tan aşağı bitireceğimizi düşünmüyoruz.’’ diye konuştu
Yurt dışındaki yatırımcı Türkiye’nin risk priminin düşmesini bekliyor
Yenilenebilir enerji santrallerinin memleket politikası olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Özdemir, böylece Türkiye’nin hem gaz ithalat bağımlılığından hem de fosil yakıtlardan kurtulacağı, yerli ekipmanların kullanılması ile istihdamda artış olacağını, karbon salınımın azalacağını ve Türkiye’nin dünya standartlarını yakalayabileceğini belirtti.
Özdemir, “Bakanlık, izin süreçlerini iki yılın altına indireceğini taahhüt etti. Şu anda bu izin süreçlerinde rüzgar ve güneşin ortalaması 36-40 yıl kadar. Eğer izin süreleri düşürülürse ve istikralı bir şekilde planlara uyulursa buna uygun mevzuatlarla birlikte yatırımcının önü açılırsa, günlük politikalarla bunlarda değişiklik yapılmazsa, yerlilik kriterlerine sahip çıkılırsa yurt dışından yatırımcı da gelir, kredi de bulunur. Ancak bunları yayınlayıp yarın bunun aksi şeyler yaparsanız yatırımcı kaçar.
Şu anda ÇED bitmeden imara başlamıyorsunuz. Artık ÇED’e başlarken imara da başlama hakkı verilecek. Yurt dışındaki yatırımcının gideceği çok ülke var, kredöterler nereyi güvenli görüyorsa oraya kaçıyor. Yurt dışındaki yatırımcının beklediği en önemli şey Türkiye’nin risk priminin düşmesi. Beş yıllık risk primimiz 200’lerin altına inerse ve Türkiye’nin kredi notu yükselirse kreditörler de direk formalarla bu yatırımlara destek olacaktır. Özellikle YEKA ihalelerinde yapılan düzenlemelerle ilgili 5-6 yıllık bir dönemde serbest piyasaya satma hakkı veriyor, uluslararası tahkim kurallarını getiriyor. Yerli ekipman kapasitesi artırılırsa bu hedefler yerli ve milli ekipmanlarla sağlanır. Tek peşinde olacağımız şey plan ve istikrar. Türkiye’deki enerji oyuncularının bu yatırımları öz kaynakla yapması mümkün değil. Bunlar öz kaynakla değil uzun vadeli uygun kredilerle yapılır.’’ İfadelerini kullandı.
Kaynak: GENSED